Ik wil tekenen

Beginnend tekenaar? Gevorderd tekenaar? Welkom in dit tekenklasje! Hier deel ik tips en inspiratie om (meer) plezier te beleven aan tekenen. Niet dat ik het allemaal zo goed weet, maar soms bots ik op iets dat werkt en dan deel ik het hier met jou.

Tekenklasje

Neem een kop thee, een blad papier, een potlood, schuif een extra kussentje onder je poep en begin aan je eerste tekenles met de video hieronder. Veel plezier!

Genieten van tekenen

Hoe vind je inspiratie?

Een tijd terug kreeg ik geen lijn meer op papier. Alsof de creatieve bron was opgedroogd. Met deze methode kreeg ik mezelf weer aan het tekenen:

  • Scheur foto’s en illustraties uit je tijdschriften of boekjes. Die foto’s waar je blij van wordt, waar je zin bij krijgt om ze te tekenen, waar je blik iets langer op blijft hangen…
  • Leg de stapel op een toegankelijke plek, liefst in de buurt van je tekenblok en potlood.
  • Je kan ook verzamelen op Pinterest (kijk maar eens naar mijn gigantische verzameling), maar offline werkt voor mij wel het best…

Relax, wees mild…

Op sommige dagen lukt echt niks. Natuurlijk post ik online enkel wat in mijn ogen gelukt is. M’n allerlelijkste, scheve brouwsels krijg je niet te zien. Soms maak ik 10 slechte tekeningen en 1 goeie. Da’s niet goed voor m’n artistieke zelfvertrouwen, maar het is nu eenmaal zo. Als ik terugdenk aan mijn allereerste website, stijgt het bloed naar m’n hoofd. Maar als ik al die brol niet had gemaakt, was ik niet vooruitgegaan. Had ik nooit iets kunnen maken waar ik wél fier op was. Zelfs Van Gogh – van wie men soms beweert dat hij out of the blue begon te schilderen – had een stevige artistieke voorkennis, vanuit het milieu waarin hij opgroeide en vaak vertoefde (z’n broer bijvoorbeeld). Zonder oefening en inspanning komt het niet. Dus zet die kritische bril af en wees mild voor je brouwsels..

“Nothing will work unless you do” – Maya Angelou

Give yourself time

Oefening 1

Wat is je favoriete schilderij? Teken het na in je eigen stijl.

Saai? Dat lijkt misschien zo, maar begin er even aan, misschien ben je dadelijk niet meer te stoppen. Heel wat kunstenaars maakten hun favoriete werken na. Vaak vroeg in hun carrière, als oefening, maar mogelijk met een blijvend effect op hun verdere werk.

#ikwiltekenen